.

vrede

PREEK VAN DE WEEK ZONDAG 25 september JAAR C 2016 Vredeszondag
gezinsviering Pijnacker
EVANGELIE: Lucas 16,19-31
THEMA: arme rijke en rijke arme

Vrede. Vandaag is het eind van de vredesweek.

Dit jaar in de vakantie was ik gaan kajakken. Op het einde voer ik een sloot in waar ik dacht weer bij de parkeerplaats uit te komen waar mijn auto stond. Maar het was een doodlopende sloot die eindige bij een woonboot. Daar reed net een auto van weg. Dus dacht ik: ”ja, hier kan ik bij de straat komen”. Ik klom dus uit de kajak en trok hem op de kant. Prompt kwam die auto achteruit terug gestoven en riep de chauffeur vanuit de auto: “Wat doe je hier?” Ik antwoordde dus: “Uitstappen om bij de straat te komen”. Hij werd kwaad en zei: “Je hebt hier niets te zoeken. Wegwezen en snel een beetje.” Ik dacht bij mezelf: “Deze man is heel rijk en bang voor insluipers of hij is crimineel en heeft wat te verbergen. Arme man, dacht ik, want als je zo wantrouwend bent en onbehulpzaam, dan ben je echt niet gelukkig”. Ik schoof de kajak weer in het water en klom er weer in. Hij bleef staan met de auto en toen zei ik: “U hoeft niet op me te wachten hoor. Ik ben een eerlijke man. Ik ga al”. Maar toen kwam hij uit de auto naar de kant van het water. Toen dacht ik: “Dit is je kans. Met je peddel kun je hem een flinke plons water in het gezicht meppen”. Ik pakte dus mijn peddel en ……… ontmaskerde mijn gedachte als een ingeving van de duivel. Jezus zou dit niet doen. Wat heb je er aan om ruzie te maken? Wat schiet je er mee op? Ik maak het alleen maar erger. Ik zei toen: “Ik wens u nog een prettige avond”. Na deze ingeving van de Heilige Geest peddelde ik rustig weg.
Meisjes en jongens, zo gaat dat nu. Iedereen wil vrede. Maar in het echt lukt het vaak niet de vrede te bewaren. We zeggen zo gemakkelijk iets verkeerds. We willen zo graag zelf het grootste, mooiste of duurste hebben. We willen zo graag belangrijk zijn en de baas spelen. Daardoor komt er ruzie. Daardoor komt er oorlog.

Meisjes en jongens, ik denk dat we allemaal het gevaar lopen boos te worden en geweld te plegen. Want geweld is niet alleen met wapens schieten, maar ook iemand slaan, duwen, uitschelden of beledigen met lelijke woorden. Bijvoorbeeld: Als iemand ons per ongeluk voor de voeten loopt, ons aanstoot, ons geen ruimte geeft, eerder is bij een speeltoestel, meer of duurder speelgoed heeft en daarmee opschept, dan hebben we allemaal de neiging te gaan snauwen, schelden, duwen, schoppen, slaan, vechten.

We noemen dat verleiding, bekoring. We willen allemaal vrede, maar we worden zo gemakkelijk verleid om geweld te gebruiken. In de natuur geldt het recht van de sterkste.

Er is maar één oplossing. Dat we er voor kiezen om christen te zijn. Om Jezus te volgen. Jezus was absoluut geweldloos. Hij beantwoordde haat met liefde. Hij sloeg niet terug als Hij geslagen werd. Hij bad voor de soldaten die Hem aan het kruis sloegen. Jezus vergaf een moordenaar aan een kruis naast Hem, die spijt had. Jezus beloofde hem nog die dag met Hem in het paradijs te komen. Hij vergaf iedereen die spijt had.

Dat vind ik geweldig. Jezus was niet laf, hij was geen doetje, het was geen zwakheid van Hem dat Hij zich niet verdedigde tegen zijn moordenaars, maar juist geestelijke kracht. Jezus was mentaal zo sterk dat hij zich niet liet verleiden om terug te slaan of te gaan schelden. Hij had een ongelofelijke zelfbeheersing.

Natuurlijk mag je jezelf verdedigen als je aangevallen wordt. Maar als je later groot bent en echt christen wilt zijn, dan kun je er ook voor kiezen om niet terug te schelden of te gaan vechten, maar om beledigingen of onrecht tegen jou te verdragen.

Als we de neiging hebben om kwaad te worden en er op los te slaan, dan moet we aan Jezus denken en in plaats van te schieten een schietgebedje doen. Weten jullie wat een schietgebedje is?

Hoe komen de grote oorlogen er? Er zijn armen, die honger hebben, geen werk, geen huis, geen vrijheid. Er zijn rijken die de macht hebben en niets voor de armen doen. Dan stelen de armen wapens en komen in opstand. Mensen die arm zijn, verdrukt worden en uitgebuit, die komen in de verleiding om te gaan vechten.

De enige oplossing om oorlogen en aanslagen te voorkomen is dus de armen te helpen en te gaan delen van onze rijkdom.
Na de laatste wereldoorlog tussen Duitsland en de andere landen van Europa was Duitsland helemaal verwoest en arm. Toen heeft Amerika heel veel geld gegeven aan Duitsland om het verwoeste land weer op te bouwen. Zo is er uiteindelijk vrede gekomen in Europa. En een pater uit België, Werenfried van Straaten, ging spek ophalen bij de boeren om de arme Duitse bevolking te helpen.

Jongens en meisjes, laten we daarvan leren. Wie vrede wil, moet net als Jezus worden: nederig, vrijgevig, hulpvaardig, vergevend, geduldig. De wereldvrede begint bij jullie thuis en op school en hier in de kerk. La