.

Onthaasten, formule 1 en hemelvaart

FORMULE 1 EN HEMELVAART

De formule 1 komt weer naar Nederland. En het Eurovisie Songfestival. In hetzelfde weekend volgend jaar. De meeste buitenlandse deelnemers komen natuurlijk vliegensvlug, oftewel met het vliegtuig, over Lansingerland naar Rotterdam Airport (als het in Ahoy gehouden wordt). Of met een sneltreinvaart over de hogesnelheidslijn, dwars door Lansingerland.

Er is nu veel discussie over uitbreiding van het aantal vluchten naar Rotterdam. Hoewel ik zeer milieubewust leef (ik zal nooit de auto nemen als het ook in de beschikbare tijd met de fiets kan of met het openbaar vervoer), kan ik er niet tegen zijn, want ik maak er zelf ook jaarlijks gebruik van om op vakantie te gaan.

Racen, hoge snelheid, vliegensvlug, haasten, snel, volle agenda’s, stress, burn-outs, het zijn kenmerken van deze tijd, van onze cultuur.

Op mijn website www.internetpastoor.nl staat onder de link Getijdengebed (1e zondagavond) een gebed waarin staat:

TIJD

Eeuwige God, …. We hebben geen tijd te verliezen.

We draven van het werk naar de zorgen.

Steeds minder gaan we slapen, voldaan na de voorbije dag.

Niemand heeft nog tijd om in de zomeravond op de stoep te zitten,

de wereld op zijn beloop te laten.

Alles is programma en in tijden ingedeeld.

We zijn voortdurend op weg om de tijd bij te benen.

…. Ik heb geen tijd om te bidden, …. U te aanbidden als een geliefde.

Alleen spring ik af en toe van de fiets bij uw kerk

om vlug een kaars te ontsteken voor mijn klemmende vragen.

 

Ik heb eens gelezen: “God heeft wel de tijd gemaakt, maar Hij heeft niet over haast gesproken”.

Ja, toch spreekt de bijbel over haasten: “Maria haastte zich naar een stad in Juda om Elizabeth te bezoeken” (Lukas 1,39). Om het teken te zien dat God haar gaf van haar zwangerschap.

En de herders haastten zich naar Bethlehem om het pasgeboren kind te zien. (Lukas 2,16)

 

Anderen verwachten veel van ons, en we zijn bang voor onze reputatie of baan als we niet aan die verwachtingen voldoen. Misschien verwachten we te veel van onszelf: we willen carrière maken, niet onderdoen voor anderen, alles kunnen kopen wat de reclame ons aanbiedt, etc.

Zouden we niet heel wat stress en burn-out kunnen voorkomen als we meer leven naar wat God van ons verwacht? Als we ons wat vaker naar de kerk haasten om de tekenen te zien en de boodschap te horen van Gods liefde: de sacramenten, de preek, de geloofsgemeenschap, de stilte?

 

Deze week is het weer hemelvaart. Met hoeveel vaart Jezus ten hemel opsteeg, weten we niet. Maar wel dat we een nationale vrije dag hebben om dit te vieren. De enige christelijke feestdag midden in de week die nog vrij is. Laten we die, net als iedere zondag, gebruiken om tot rust te komen, te relaxen. Eerst in de kerk. Later op de dag misschien aan het strand, in een dierentuin, tijdens een fietstocht of sportevenement.

 

Winfried Kuipers, r.k. pastor