.

Nieuwe Paus: inleiding presentatieviering Eerste-Communicantjes Berkel

OVERWEGING

 

Wat is er deze week voor bijzonders gebeurd in Rome?

Omdat deze paus een hele nieuwe taak krijgt in zijn leven, heeft hij ook een nieuwe naam gekozen: welke?

Ik zal vertellen waarom: deze paus komt uit een ver land: Argentinie. Prinses Maxima komt daar ook vandaan en kent deze paus goed: in 2008 is prinses Maxima bij hem geweest en heeft hem geld gegeven om een kerkelijke TV-zender op te zetten.

In argentinie zijn een paar heel rijke mensen en heel veel arme mensen. Deze paus heeft zich altijd ingezet om de arme mensen te helpen. Daarom heeft hij de naam Franciscus gekozen.

Fransiscus was iemand van hele rijke ouders. Op een dag kwam hij een bedelaar tegen. En hij wilde wel eens weten hoe het is om arm te zijn. Hij stelde voor een dag hun kleren te ruilen: de bedelaar mocht zijn mooie nieuwe kleren aan en kreeg zijn geld en Franciscus ging een dag in het oude vuile bedelaarskleed bedelen. ’s Avonds zouden ze op dezelfde plek terugkomen en de kleren weer omruilen. Maar wat dacht je dat er gebeurde? …de bedelaar kwam niet terug.

Toen besloot Franciscus om maar altijd arm te blijven en de armen te gaan helpen. Daarom heeft deze paus, die dat ook wil, deze naam Franciscus gekozen. In Argentinië had hij geen auto en reisde met het openbaar vervoer. Hij woonde niet in een paleis maar in een eenvoudig appartement en kookte zelf.