.

feest van de vergeving

FEEST VAN DE VERGEVING

 

In Madrid bij de wereldjongerendagen stonden er in een park vlaggen met de tekst: “Fiesta del perdon” oftewel: “feest van de vergeving”. Bij deze vlaggen stonden moderne schermen waarbij de jongeren in alle talen het Sacrament van de Vergeving konden krijgen. Wanneer wij werkelijk goede medewerkers van God in deze wereld voor zijn Rijk van vrede en gerechtigheid willen zijn, dan voelen we regelmatig dat we tekortschieten: weer een verkeerd woord, weer alleen aan onszelf gedacht, weer een oordeel over een ander geveld, weer voorgedrongen bij de deur of de kassa, weer iemand voorbijgelopen die in nood was, nog geen tijd gemaakt voor die alleenstaande…

Het is dan een feest als we pardon tegen God kunnen zeggen en horen dat God ons toch weer in zijn liefde aanneemt en met ons verder wil.

Ik spreek daarom voortaan liever niet meer over “boetevieringen” of “biecht”, maar over het “feest van de vergeving”. In de advent zullen er in de meeste parochies weer zulke vergevingsvieringen zijn met gelegenheid persoonlijke belijdenis te doen en het Sacrament van de vergeving te ontvangen. Dan wordt kerstmis echt een feest van een nieuw begin, een nieuwe geboorte van Jezus in ons.

Pastor Kuipers.