Christus erkennen als Koning der wereld en leven in dienstbaarheid en verantwoordelijkheid tegenover deze koning.

Wij leven in een koninkrijk. En we hebben een koning die veel onder de mensen komt. Hij is bij internationale sportevenementen,. Hij doet jaarlijks mee met NL.doet en gaat dan gewoon als vrijwilliger meewerken in een verzorgingstehuis of  doet tuinwerk bij een buurthuis zoals vorig jaar of verzorgt samen met de koningin een high tea in een buurthuis, zoals dit jaar.

Willem Alexander doet wat mensen van nu van een koning verwachten: dat een koning veel onder de mensen komt, dicht bij de mensen staat, dat een koning ook emoties toont, dat een koning spreekbuis is van het volk, dat een koning openheid geeft over wat hij denkt en voelt.

Ik denk dat we het niet slecht getroffen hebben met onze koning. Hij was jaren geleden ook bereid een fout te bekennen tijdens de coronajaren, toen wij niet mochten reizen en hij het wel deed.

 

Als we dit verwachtingspatroon van de hedendaagse mensen nu naast Jezus leggen, dan zien we dat Jezus ook aan dit profiel voldoet. Jezus stond dicht bij de mensen. Hij ging om met armen, vreemdelingen, eenvoudigen, uitgestotenen, zieken en mensen met een slechte naam. Hij sprak ook openlijk over alles wat hij dacht en voelde. Dat was nu eens lofprijzing van God, een volgende keer medelijden met nabestaanden, dan weer kritiek op machthebbers of  wetshandhavers. Jezus was heel menselijk. Hij toonde emoties.

Er staat in de bijbel nergens dat hij gelachen heeft, maar er staat wel in de bijbel dat hij huilde, bijvoorbeeld van de dood van Lazarus of toen Hij Jeruzalem naderde en voorzag hoe deze stad haar ondergang tegemoet ging door niet naar Hem te luisteren.

Iemand die wel eens huilt, die zal ook wel eens lachen. Jezus heeft in ieder geval ook feest gevierd. Er staat in de bijbel dat Hij op de bruiloft van Kana was en dat Hij, in tegenstelling tot Johannes de Doper, wel wijn dronk

 

Jezus leefde niet volgens een protocol, Hij hield zich lang niet altijd aan voorschriften. Hij ging uit van de mens en van de liefde en vandaar uit handelde Hij. “Bemin en doe wat je wil” zegt Augustinus. Wie bemint, die doet geen kwaad.

Romeinen 13, 10: “De liefde berokkent de naaste geen enkel kwaad, daarom vervult zij de hele wet”.

Het is dus niet nodig dat we de wet kennen. Slechts één regel is voldoende: handel uit liefde. Dat geldt zelfs voor een koning. Ook Johannes schrijft dat in zijn boek der Openbaring zoals we net hoorden: Hij noemt Jezus de vorst van de koningen der aarde, maar zegt er direct bij: “die ons liefheeft”.

Vandaag vieren wij het feest van Christus Koning. Jezus wordt in het evangelie door Pilatus ondervraagd over zijn koningschap. Want de joden van zijn tijd wilden Hem al tot koning uitroepen, en dat was tegen het zere been van de romeinse bezetters. Jezus antwoordt: “mijn koningschap is niet van deze wereld. Zou mijn koningschap van deze wereld zijn, dan zouden mijn dienaars er wel voor gestreden hebben dat Ik niet zou worden uitgeleverd.”. Zijn koningschap is geen aards koningschap volgens de traditionele opvattingen over aardse macht. Hij is een koning die zijn burgers niet veroordeelt, maar vergeeft. Johannes zegt: “die ons verlost door zijn bloed”. Jezus offerde geen soldaten op voor zijn politiek of zijn rijk, maar offerde zichzelf er voor op.

Phil Bosmans schrijft in zijn boekje: “bloemen van geluk”: Als voor jouw ideologie  of voor je nieuwe maatschappij één onschuldige of één enkel kind moet sterven, dan vervloek ik jouw ideologie en walg ik van jouw maatschappij”.

Maar nu hebben we het alleen nog maar gehad over een koning en over Jezus. Maar wat betekent dat nu voor ons? Precies hetzelfde. Wat wij van een koning verwachten moeten we zelf ook waarmaken. Johannes zegt dat Jezus ons gemaakt heeft “tot een koninkrijk van priesters voor zijn God en Vader”.

We zijn koningen in Gods Koninkrijk als elke vorm van macht en gezag over anderen gezien wordt als een taak die God ons toevertrouwd.

Dat geldt voor ouders die kinderen hebben,

dat geldt voor leerkrachten die leerlingen moeten onderrichten,

dat geldt voor bedrijfsleiders die personeel in dienst hebben,

dat geldt voor ambtenaren die over vergunningen beslissen,

het geldt voor iedereen die iets over anderen te vertellen heeft.

Alle macht en gezag komt van God. Als mens mag niemand over een medemens beschikken. In principe zijn we allemaal gelijkwaardig. Waarom zou een politicus, een baas of een buurman over mijn leven mogen beslissen? Wie ben je dat je een medemens iets zou verbieden? Alleen gezag en macht die je vanuit een democratische samenleving gegeven is, is acceptabel. Uiteindelijk is elk vorm van beslissingsbevoegdheid over een ander een toevertrouwd gezag, een geleend gezag. Uiteindelijk is ieder die iets over een ander te zeggen heeft aan God verantwoording schuldig, want alleen God staat boven de mensen.

– Waar Christus niet meer erkend wordt als koning die boven ons allen staat, gaan mensen koning over elkaar spelen, elkaar overheersen, andere mensen als slaven voor hun eigen karretje spannen.

– Conflicten gaan vaak niet over de problemen maar over wie het voor het zeggen mag hebben. Dat zien we nu in de politiek: het gaat vaak niet over oplossingen voor de  problemen maar over oordelen over elkaars integriteit. Men maakt medepolitici voortdurend verwijten, beschimpt, beledigt en vernedert Kamerleden van andere partijen.

Ligt aan die verdeeldheid in de politiek niet een machtsstrijd ten gronde?

 

– Meningsverschillen leiden nog niet tot geweld, die kunnen uitgepraat worden. Verbaal en fysiek geweld ontstaat altijd in een strijd om de macht. In het groot en in het klein. Jezus deed daar niet aan mee. Daarom was zijn koningschap niet van deze aarde.

 

– Beste burgers van Gods Koninkrijk, laten we Christus erkennen als Koning der wereld en leven in dienstbaarheid en verantwoordelijkheid tegenover deze koning. Dat zal de menselijke relaties saneren en de crisis in het moreel besef overwinnen.

 

Laten we niet teveel kijken naar politici, koningen, ministers en presidenten. Dagelijks nemen we allemaal, zonder er bij stil te staan, kleine beslissingen die het leven van een medemens beïnvloeden. Alleen het besef dat Christus onze enige koning is kan ons erbij helpen goede beslissingen te nemen. In Gods ogen zijn we allemaal een beetje koning.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *